Oh yes I did it: Kansainvälisiä urahaaveita toteuttamassa

By February 6, 2017Minun uratarinani

Nuorempana minulla oli selkeä tavoite uralleni: halusin työskennellä kansainvälisissä järjestöissä ratkaistakseni maailman kehityshaasteita. Unelma toteutui: työskentelin EU:lla ja Maailmanpankilla kehitysyhteistyöprojekteissa ja vaalitarkkailijana 2002-2013. Ehdin asua näiden vuosien aikana Chilessä, Espanjassa, Belgiassa, Barbadoksella, Angolassa ja USAssa. Palasin 2013 Helsinkiin ja johdan nyt hammasteknologiayritys Planmecan ja Turun yliopiston yhteistä koulutusvientiyritystä, Nordic Institute of Dental Educationia. Mitä opin matkan varrella?

Idealismi innostaa taistelemaan paremman maailman puolesta, kukin omalla tavallamme. Antoisinta kehitysyhteistyöhommissa olivat kenttämatkat Luandan slummeissa ja Angolan maaseudulla. Oli mahtavaa nähdä läheltä, miten investoinnit koulutukseen paransivat lasten tulevaisuuden näkymiä. Satojen miljoonien kehitysapuprojekteissa riitti kuitenkin paperinpyöritystä. Kansainvälisten järjestöjen elitismi ja byrokratia järkyttivät. Idealismin rinnalle tuli vuosien varrella väistämättä myös realismia.

Työn ja yksityiselämän yhdistäminen on kokemukseni perusteella astetta hankalampaa kansainvälisessä elämäntyylissä, jos työmatkoja on paljon tai muutetaan usein maasta toiseen. Se ei ole mahdotonta, mutta vaatii järjestelyä ja vähän myös tuuria. Monet kohteet ulkomailla sopivat erinomaisesti perhe-elämään.

Irti päästäminen: Minulle toistaiseksi vaikein päätös työelämässä on ollut urani jättäminen Maailmanpankissa ja paluu Suomeen ilman tietoa seuraavasta työpaikasta. Muutokset usein vaativat sitä, että pystyy päästämään irti vanhasta. Hieman yllättäen tyhjän päälle hyppääminen vuosien urasuunnittelun jälkeen tuntuikin vapauttavalta. Pidin reilun puolen vuoden sapattiloman ja matkailin Aasiassa. Meditoin Sri Lankalla ja mietin elämän tarkoitusta. Laitoin klisheisesti uraminäni sivuun ja tutustuin itseeni uudelleen titteleiden ja organisaatiologojen takana. Palasin Suomeen virkistyneenä ja täynnä uutta energiaa. Lopulta uusi työpaikka löytyikin odottamattomasta paikasta Jamaikan itsenäisyyspäivän reggaebileistä, jossa yhteinen tuttava esitteli minut tulevalle pomolleni.

Paluumuutto: Palasin Suomeen 10 vuoden ulkomailla asumisen jälkeen, yksin. Monet vanhat ystäväni olivat tällä välin edenneet urallaan kotimaassa ja perustaneet perheet. Välillä mietin, mitä vuosikymmenen maailmanmatkailusta jäi käteen? Paljonkin. Ulkomailla hankitut kielitaito ja kulttuurien tuntemus sekä avoin, rohkea ja utelias asenne vievät edelleen eteenpäin. Olin motivoitunut palaamaan ja paluu sujui kohdallani ilman suurempia shokkeja. Myös Suomesta käsin voi elää kansainvälistä elämää.

Networking: Kasvatan tietoisesti kansainvälistä verkostoani. Pyydän tapaamisia tuntemattomilta tyypeiltä, joiden kanssa meillä on yhteisiä kiinnostuksen kohteita. Valmistaudun perusteellisesti, jotta keskustelu on molemmille osapuolille hyödyllinen. Yhdistän ihmisiä eri piireistä ja pyrin auttamaan aina jos voin. Nettiyhteisöt kuten Ompeluseura tarjoavat erinomaisia mahdollisuuksia vertaistukeen ja uusien kontaktien luomiseen.

Menestyksen salaisuus on kova työ ja hyvä tuuri. Unelmia harvoin toteutetaan haaveilemalla. Useimmiten se vaatii ponnisteluja, uhrauksiakin.

Lähdin idealistina, palasin realistina. Haluan edelleen muuttaa maailmaa paremmaksi. Seuraavaa haavettani olenkin lähdössä toteuttamaan politiikan parissa.

Jenni Pajunen
Nordic Institute of Dental Educationin toimitusjohtaja
Oh yes I did it- panelisti Upea Ura- tapahtumassa pe 10.2 klo 15-16

www.jennipajunen.fi
@jennipajunen

Leave a Reply