Ennakkoluulottomasti haastaviin paikkoihin

By January 27, 2017Minun uratarinani

Olen KONEen Kiinan alueen uuslaiteliiketoimintajohtaja. Työhöni kuuluu seurata, miten alueen maayksiköt suoriutuvat tavoitteistaan ja millaisia tarpeita niillä on. Yhdessä kiinalaisten ja globaalien kollegojen kanssa varmistamme sitten, että Kiina saa tarvitsemansa tuen.

Lisäksi vastaan Kiinan tuotestrategiasta uusien hissien ja liukuportaiden osalta sekä niiden markkinoinnista. Myös Kiinan markkina- ja kilpailijatuntemus kuuluu vastuualueisiini. Kaikki tämä on kovin tärkeää KONEelle – onhan Kiina yksi merkittävimmistä liiketoiminta-alueistamme!

Olen työskennellyt Kiinassa kohta 2,5 vuotta. Tulin Kiinaan, koska halusin oppia lisää aasialaisessa kulttuurissa työskentelystä ja johtamisesta sekä päästä lähemmäs asiakkaita ja päivittäistä käytännön liiketoimintaa.

Työskentelin aiemmin KONEen strategiajohtajana. Olin mukana muovaamassa KONEen strategiaa ja varmistamassa, että tärkeät, strategiset projektit saadaan maaliin.

Ongelmanratkaisua ja viestintää konsultin roolissa
Ennen KONEtta olin Boston Consulting Groupilla, jossa etenin nuoresta konsultista niin kutsutuksi ”Principaliksi”, joka johtaa projektiportfoliota ja osallistuu aktiivisesti myyntiin.

BCG oli valtavan hieno paikka kasvaa ja kehittyä. Opin siellä paljon liike-elämän ja elämän perustaitoja ongelmanratkaisusta selkeään kommunikointiin – ja sain itseluottamusta toimia suurten yritysten ylimmän johdon kanssa.

Laskennallinen biofysiikka taustana
BCG:lle tulin akateemisesta maailmasta. Ennen BCG:a olin Yhdysvalloissa Illinoisin yliopistossa postdoc-tason tutkijana biofysiikan alalla.

Koulutukseltani olen laskennallisen biofysiikan tohtori Aalto-yliopistosta, mikä on hyödyllistä, kun pitää ymmärtää monimutkaisia liike-elämän tilanteita rajallisen tiedon varassa. Voidaan siis sanoa, että olen ollut tähän mennessä jo kolmella uralla: akateemisella uralla, konsultoinnissa ja nyt ”teollisuudessa”.

Tekemisen meininkiä KONEella
Nykyisessä työssäni eniten pidän siitä, että siinä saa vaikuttaa tärkeisiin asioihin – ja myös varmistaa, että päätöksistä seuraa se, mitä sovittiin.

Lisäksi pidän työn vaihtelevuudesta – opin uutta joka päivä. Ihan tavallisena viikkona saatan ryömiä Kunshanin laboratorion lattialla turvakypärä päässä arvioimassa teknologiatiimimme uusia hissikoriratkaisuja, tavata kiinalaisia avainasiakkaita ja keskustella, miten voisimme tulevaisuudessa auttaa heitä erottautumaan kilpailijoista, tai pitää motivoivan puheen 500 myyjälle ja partnerille uusista teknologia- ja tuoteparannuksista.

KONElla työskentelyssä minusta hienointa on tekemisen meininki ja kulttuuri, jossa saadaan asioita aikaiseksi. Jos aidosti välittää yhtiön kehittämisestä ja tekee parhaansa siinä roolissa, missä kulloinkin sattuu olemaan, pääsee mukaan loistaviin tiimeihin, joissa saadaan tärkeitä asioita aidosti eteenpäin. Näissä tiimeissä rautaiset ammattilaiset tukevat toisiaan kysymättä, onko tämä nyt osa minun vastuitani ja millä mantereella milloinkin ollaan. Tällainen porukka voi saavuttaa mitä vain!

Asiakkaiden ja yrityksen parhaaksi
Nuoremmille naisille sanoisin, että kannattaa ennakkoluulottomasti pyrkiä haastaviin paikkoihin, mieluiten sellaisiin, joista aavistaa, että on todella paljon opittavaa eikä vielä oikein tunne itseään valmiiksi tai riittävän ”hyväksi” kyseiseen haasteeseen.

Kun tällaisen paikan saa, kannattaa keskittyä nauttimaan oppimisesta ja uusista tilanteista pikemmin kuin siihen, miltä oma tekeminen näyttää muiden silmissä. Lisäksi kannattaa aina pyrkiä tekemään ja tukemaan sitä, mikä on asiakkaiden ja firman parhaaksi – ja unohtaa se, kuuluuko tämä muodollisesti minun vastuulleni (toki hyvässä yhteisymmärryksessä oman esimiehen ja kollegojen kanssa).

Uskon, että (muun muassa) näillä eväillä saamme lisää loistavia naisia vaikuttamaan yrityksissä!

Emma Falck, Johtaja, KONEen Kiinan alueen uuslaiteliiketoiminta

Leave a Reply